Ruta dels Penya-segats (Moraig-Llebeig)

Aquesta ruta forma part del SL-CV50 (cala Moraig / cala Llebeig / barranc de la Viuda). Discorre a mitja altura del penya-segat, provocat per la caiguda brusca del Puig Llorença sobre la mar. La senda permet gaudir de magnifiques vistes, de vegetació mediterrània i també visitar antigues coves utilitzades pels pescadors. La paret vertical abriga el camí i alhora proporciona l’escenari perfecte per a aïllar-se i delectar-se amb les vistes. La senda arriba a la cala Llebeig. Des d’aquest punt es pot continuar la ruta pel barranc de la Viuda, al terme municipal de Teulada-Moraira.

 

 

Característiques

Tipus de ruta: lineal.

Lloc d’inici: Aparcament superior de la cala del Moraig.

Temps estimat: 3 h 50 min, anada i tornada (cala Moraig / barranc de la Viuda)

2 h, anada i tornada (cala Moraig / cala Llebeig)

Interés: natural, patrimonial i paisatgístic.

Senda plana amb desnivell en el tram de baixada a la cala Llebeig.

La ruta té dificultat al tram de baixada a la cala Llebeig (i pujada posterior). Fins a eixe tram es pot fer amb xiquets.

La ruta està orientada cap a Llevant i de matí el sol és molt intens. A l’estiu resulta aconsellable fer la ruta de vesprada o iniciar-la a trenc d’alba, passar el dia a la cala Llebeig i tornar de vesprada quan hi ha ombra per tot el camí.

 

Punts d’interés

Coves costaneres

Cala Llebeig

Penya-segats de la Marina

 

Història

Durant tot el camí trobem coves excavades a la roca i construccions de pedra seca junt a la paret vertical del penya-segat. Es van utilitzar fins a mitjania del segle XX, com a refugi de pescadors i agricultors, fins i tot de contrabandistes. Els humils albergs servien com a resguard durant la nit, en temporals o per a deixar les eines.

Majoritàriament mantenen el nom dels qui es van alçar o les van utilitzar: cova de les Morretes, cova del ti Domingo l’Abiar, cova de Pepet del Morret, cova del ti Toni el Senyalat i la cova del Morro del Bou.

A més a més, al llarg del trajecte també s’observen alguns abancalaments que mostren com en el passat recent els veïns del municipi aprofitaven les terres fins arribar a la mar.

 

Vegetació

La vegetació es troba dominada per espècies comunes al litoral de la Marina alta com ara el llentiscle, l’aladern i el romer, acompanyades d’altre com per exemple l’espart, el ginestó, la coronella, i la lavanda. És fàcil trobar exemplars jóvens de pi blanc i altres arbres com el garrofer, la figuera i l’olivera, típics mediterranis. La influència i proximitat de la mar en la forma i en la frondositat d’algunes espècies.

Trobarem altres espècies com el margalló, l’albada, l’argelaga negra, el timó, la ginesta borda, la dolça mel, el clavell salvatge, la campaneta, espècie molt rara i endèmica de la zona, així com la centaura, l’espí negre de roca, el lligabosc mediterrani o l’escabiosa de roca.

 

WIKILOC: Ruta dels Penya-segats

GUIA DE SENDERISME

 

 

 

Sobre la ruta

Distància: 2 km (Cala Moraig / Cala Llebeig) – 3,4 km (SL-CV50 Cala Moraig / Barranc de la Viuda)
Dificultat: Mitjana - Alta
Tipus ruta: Senderisme

Ubicació