Coves costaneres

A la zona esquerpa litoral, a l’actual Ruta dels Penya-segats que uneix les cales del Moraig i del Llebeig, es poden trobar unes humils coves construïdes en pedra seca i adossades a la paret rocallosa. Aquestes construccions són de finals del segle XIX i començament del XX. Tenen una edificació molt elemental, on la paret de pedra delimita l’espai de l’habitacle per a protegir-lo de la pluja i del sol.

 

Les coves acostumaven a tindre una sola entrada de dimensions reduïdes i a l’interior l’espai no està diferenciat. Aquestes construccions originals ubicaven zones per a encendre foc o algun xicotet tancat per a l’animal de càrrega al seu voltant. Els usuaris ocasionals d’aquestes coves eren pescadors i agricultors del Poble Nou de Benitatxell, els quals acudien a cultivar les xicotetes franges de terra d’aquesta zona. També van ser utilitzades per contrabandistes que esperaven ocults l’arribada de llaüts o balandres carregats de tabac, teles, etc. Les coves encara conserven el nom dels seus propietaris.

 

Aquestes construccions encara es conserven pràcticament íntegres i són un dels atractius més importants de la Ruta dels Penya-segats. Ruta dels Penya-segats.

 

Cova les Morretes

 

Aquesta cova està situada als peus del penya-segat que hi ha sobre la cala del Moraig i va ser construïda aprofitant la cavitat produïda per l’erosió als peus de la paret rocallosa del morro. Està construïda amb pedra seca i morter i té diverses estructures: l’habitatge, un forn per a coure pa i un pessebre per als animals.

 

Té el mur de pedra i fang que tanca la cavitat del sud-est, una obertura al nord i un altre llenç de paret de maçoneria que tanca l’estructura al sud. A l’interior hi ha dues bancades de pedra i una finestra cega, en la qual s’han improvisat unes lleixes. A l’exterior, davant de la porta d’entrada, hi ha un altre banc i una tanca de pedra d’uns 70 centímetres d’alçada que delimita amb la paret rocallosa un passadís d’uns dos metres d’amplària.

 

El forn de coure pa es de planta redona i se situa a l’extrem de la tanca de pedra. Darrere de la cova hi ha una tanca de pedra seca de metre i mig d’alçada que forma amb el penya-segat l’espai usat com a estable per als animals.

 

Cova del «ti Domingo l’Abiar»

 

La cova del "ti Domingo l’Abiar” està situada a poca distància de l’anterior, seguint la senda cap al sud i encara la utilitzen com a refugi ocasional alguns pescadors. Té tres murs de pedra que tanquen la cavitat formada per la paret rocallosa del penya-segat. La porta és l´única obertura i s’orienta cap al sud. Davant de l’entrada, una roca tanca un espai que acostumava a protegir-se del sol i la humitat amb una tela de lona. A uns 10 metres hi ha una altra estructura que s’utilitzava com a refugi de l’animal de càrrega. Una pedra de la paret sud de la cova té gravada la data de 1937.

 

Cova de «Pepet del Morret»

 

La cova de “Pepet del Morret” està localitzada al mateix penya-segat, més cap al sud, sobre la zona de la línea de costa anomenada “els Pegats”. L’estructura consisteix en una paret de pedra seca que tanca un espai de dimensions molt reduïdes sobre la roca. L’única obertura es tanca amb una porta de fusta. L’alçada de la cova és de dimensions reduïdes.

 

Al voltant de la cova hi ha estructures de marges de contenció amb esglaons per accedir d’un nivell a un altre i, al costat de la cova, hi ha un espai descobert, delimitat per grans roques despreses del penya-segat, on s’encenia un foc en un improvisat llar i on unes pedres fan de taula i de cadires.

 

També a l’exterior, hi ha grans roques despreses de la paret i formen un xicotet túnel per on hem de passar per arribar a la cova següent.

 

Cova del «ti Toni el Senyalat»

 

La cova del “ti Toni el Senyalat” és una de les més amples i consisteix en un llenç de pedra seca de 3,5 metres per 2 metres, que tanca una cavitat natural de 8 metres d’amplària per 3,5 metres de fondària. L’única obertura es tanca amb una porta de fusta i l’interior no hi ha cap estructura. El terra de la cova presenta diversos nivells habilitats amb marges de pedra.

 

Cova del Morro del Bou

 

Aquesta cova està situada als peus del “Morro del Bou”, a poca distància de la cala de Llebeig. Està construïda amb pedra seca i tanca una cavitat natural, deixant una obertura per a entrar-hi. Davant de la cova hi ha un espai per a fer foc protegit per la paret rocallosa. La cova encara s’utilitza ocasionalment per alguns pescadors.