Raïm de Moscatell

L’evolució de la saviesa agrícola ha configurat el paisatge, la cultura i el cultiu pobler que descriu i identifica al municipi: el moscatell. El raïm de moscatell és el principal patrimoni cultural social i agrícola. Hui dia el 79,8% de la terra cultivada (368 hectàrees) conformen un paisatge de vinya de secà. La generositat i la qualitat de factors naturals com el clima mediterrani, el vent dominant del Llebeig i les pluges de la tardor són claus perquè les agraïdes i fèrtils terres de secà –argiloses i calcàries- continuen nodrint les vinyes que plantaren els avantpassats. Es tracta d’uns factors climatològics que cada any aconsegueixen una deliciós raïm de moscatell de sabor exquisit. Moscatell, tracte delicat a mà El Moscatell de la varietat romana del Poble Nou de Benitatxell és un raïm que requereix un tracte delicat i afectuós. D’això són conscients els agricultors que apliquen els seus coneixements i tècniques tradicionals a les vinyes de secà. El Moscatell, acariciat pels vents humits de Llebeig aconsegueix la seua identitat pròpia i diferent d’altres llocs de cultiu. Aquest raïm aconsegueix el seu moment òptim de maduració i recol·lecció entre mitjans d’agost i finals de setembre. El resultat és una fruita natural i fresca, caracteritzada per tindre un gra cruixent, carnós, daurat, de sabor dolç i d’aroma intens. La qualitat excel·lent d’aquesta fruita li atorga propietats beneficioses com els antioxidants i la vitamina B. A més a més, és ric en sucres naturals i hidrats de carboni, que la converteixen en una font d’energia natural diària. El Moscatell és un producte deliciós per al consum directe com ara el raïm de taula, però a més a més s’utilitza com a matèria primera per a l’elaboració de panses, melmelada, vins i licors dolços.